“Iets is maar plastisch in de mate dat het een gevolg is van een ‘doen’.” – Octave Landuyt
Voor Landuyt is alles verweven in een dynamisch geheel, waarin kunst zowel spiegel als deel is van het bestaan. Via een multidisciplinaire aanpak geeft hij indringende thema’s vorm in een schilderkunst die tot op vandaag uniek blijft.
Modes en stromingen hadden weinig vat op hem. Zijn vroege werk werd beïnvloed door droombeelden en magisch-realisme, met thema’s als dood, dreiging en verval. Later schilderde hij abstract en monumentaal figuratief werk, met tragiek als rode draad. Zijn plastisch denken zoekt naar echte vormen zoals de natuur en kosmos ze voortbrengen.
Rood speelt daarin een sleutelrol: meer dan een kleur, is het voor Landuyt een oerkracht van het universum.
Zijn carrière is rijk aan erkenningen: Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen (1994), de Gouden Erepenning van de Vlaamse Raad, en lidmaatschap van de Académie Royale de Belgique. Hij was medeoprichter van de afdeling plastische kunsten aan de Gentse Rijksnormaalschool en kreeg talloze prijzen, waaronder de Prijs voor Jonge Belgische Schilderkunst, de Guggenheim Award en de Staatsprijs voor Schilderkunst.
Hij maakte monumentaal werk voor o.a. de Brusselse metro, de Wereldexpo Montreal en het Sint-Annaziekenhuis in Antwerpen, waar zijn reusachtige pelikaan het thema barmhartigheid verbeeldt.
Zijn werk werd internationaal tentoongesteld: op de Biënnales van Venetië, Tokio, Sao Paulo, in Parijs, Chicago, en het Walker Art Center in Minneapolis. Zowel in beeld als daad blijft Landuyt een unieke figuur binnen de Belgische en internationale kunstscene.